Discipline en doorzettingsvermogen essentieel bij zelfstandig ondernemen

Wanneer je als ZZP'er aan de slag gaat kan dit op bepaalde momenten (vaker dan in loondienst) veel discipline en doorzettingsvermogen van jezelf vragen. Het is belangrijk om je hiervoor op voorbereiden. 

Discipline bij zelfstandig ondernemen

Zelfstandig ondernemen vraagt om discipline en doorzettingsvermogen. Als ondernemer ben je immers verantwoordelijk voor het behalen van je doelen en het runnen van je bedrijf. In dit artikel bespreken we welke discipline er nodig is om succesvol te zijn als zelfstandig ondernemer.

Maak een realistische planning

Een van de belangrijkste aspecten van discipline bij zelfstandig ondernemen is het maken van een realistische planning. Dit begint bij het stellen van duidelijke doelen en het opstellen van een strategie om deze doelen te bereiken. Vervolgens is het belangrijk om deze strategie te vertalen naar concrete acties en deze te plannen in een agenda. Denk bijvoorbeeld aan het binnenhalen van nieuwe opdrachten via bijvoorbeeld Younited. Houd hierbij rekening met haalbare deadlines en voldoende tijd voor onvoorziene omstandigheden.

Stel prioriteiten en focus

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om prioriteiten te stellen en je focus te behouden. Dit betekent dat je je tijd en energie moet investeren in de activiteiten die het meest belangrijk zijn voor het behalen van je doelen, denk bijvoorbeeld aan ZZP opdrachten binnenhalen. Stel daarom prioriteiten en vermijd afleidingen zoals social media of onnodige vergaderingen.

Wees proactief en neem initiatief

Een andere belangrijke eigenschap van discipline bij zelfstandig ondernemen is proactiviteit. Dit betekent dat je niet afwacht tot er iets gebeurt, maar zelf actie onderneemt om je doelen te bereiken. Neem daarom initiatief en wees niet bang om risico's te nemen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je nieuwe markten aanboort, nieuwe producten ontwikkelt of samenwerkingen aangaat met andere bedrijven.

Investeer in jezelf en je bedrijf

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om te blijven investeren in jezelf en je bedrijf. Dit betekent dat je continu moet blijven leren en ontwikkelen om bij te blijven in de snel veranderende markt. Zorg daarom voor een goed netwerk van professionals en volg regelmatig trainingen en cursussen om je kennis en vaardigheden te verbeteren. Daarnaast is het belangrijk om te investeren in je bedrijf door bijvoorbeeld te investeren in nieuwe technologieën of het aannemen van nieuwe werknemers.

Blijf gemotiveerd en geïnspireerd

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om gemotiveerd en geïnspireerd te blijven. Dit kan bijvoorbeeld door jezelf uit te dagen, nieuwe doelen te stellen en successen te vieren. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te omringen met inspirerende mensen en inspirerende verhalen te volgen van andere ondernemers die succesvol zijn geworden.

Conclusie

Discipline is een belangrijk aspect van zelfstandig ondernemen. Door een realistische planning te maken, prioriteiten te stellen en je focus te behouden, proactief te zijn en initiatief te nemen, te blijven investeren in jezelf en je bedrijf en gemotiveerd en geïnspireerd te blijven, vergroot je de kans op succes als zelfstandig ondernemer. Het vergt echter wel de nodige discipline om deze eigenschappen toe te passen en vol te houden.

Misschien ook leuk voor jou