Wat kun je doen met de overwaarde van je woning?

Als je enkele jaren of zelfs tientallen jaren geleden een woning gekocht hebt, dan is de kans groot dat er nu overwaarde op je woning zit. Dat heeft ermee te maken dat de waarde van woningen in Nederland explosief zijn toegenomen. Dat is het resultaat van dat er te weinig woningen in Nederland zijn, maar ook dat er te weinig nieuwe woningen gebouwd worden. Wat ook hieraan bijdraagt, is dat de meeste woningen opgekocht worden door investeerders die het geld hebben om een woning voor de hoofdprijs aan te schaffen. Mocht je woning overwaarde hebben, dan wil je natuurlijk weten wat je daar allemaal mee kunt doen. Je vindt daar meer informatie over in dit artikel. 

 

Beleggen in aandelen

Wanneer je de overwaarde van je woning wilt opnemen, is het altijd verstandig om er iets mee te doen waarmee je geld kunt verdienen. Een voorbeeld hiervan, is het investeren van de overwaarde in aandelen die wellicht in de toekomst meer waard worden. De kans is groot dat je geen verstand hebt van aandelen en financiële zaken, maar er zijn altijd partijen die je hierbij kunnen ondersteunen. Veel mensen die geen verstand hebben van zulke zaken, kiezen er vaak voor om via hun eigen bank te beleggen in aandelen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het rendement lager is, maar dat geldt natuurlijk ook voor de risico die je loopt met het maken van beleggingen.

 

Een tweede woning aanschaffen

Mocht het beleggen in aandelen niets voor je zijn, dan is het ook altijd mogelijk op de overwaarde huis opnemen voor tweede huis. De overwaarde van je woning kun je hier namelijk goed voor gebruiken, maar je moet er wel rekening mee houden dat het bedrag vaak niet genoeg is. De overwaarde van je woning wordt bepaald aan de hand van het openstaand bedrag en de huidige waarde van je woning. Door deze rekensom te maken zul je een overwaarde hebben van enkele tienduizenden of honderdduizenden euro’s. 

 

Vraag om advies

Het is en blijft altijd verstandig om de overwaarde van je woning op te nemen als je er meer geld van kunt maken. Dit is erg lastig, vooral als je geen ervaring hebt van hypotheken, overwaarde en de andere financiële zaken die hierbij komen kijken. Het is daarom ook altijd aan te raden om vrijblijvend hypotheekgesprek bij Univé of een andere kredietverstrekker aan te vragen. Ook is het natuurlijk een mogelijkheid om te spreken met een financieel adviseur. 

 

Misschien ook leuk voor jou